„Докога ще следим само и единствено интересите на инвеститорите и работодателите и кога ще се погрижим за интересите на обикновените граждани в тази държава, които работят тук, плащат си данъците тук, сътворяват благата тук, а не някъде в чужбина?Тази политика, която ни се предлага, води само до емиграция и изтичане на кадри от страната”. Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от ПГ на „БСП за България” Тодор Байчев по повод приетите промени в Закона за МВР, част от които въвеждат редица облекчения за бизнеса, свързани с наемането на висококвалифицирани кадри от трети държави.

„Искрено ми се иска да вярвам, че направените предложения за законодателни промени са с благородни подбуди, но начинът, по който се извършват, будят съмнение у нас и поради тази причина ние нямаме основание да ги подкрепим” – каза Байчев.

Според него вкарването на промените между първо и второ четене е начин да се избегне общественото обсъждане. Той подчерта, че синдикатите не са били съгласни с тях.

По думите му този проблем се корени дълбоко назад в миналото ни, когато правителствата през 90-те години са промотирали България пред инвеститорите като страна, която разполага с висококвалифицирани кадри, които обаче работят срещу ниско възнаграждение.

„За съжаление, в резултат на тази политика от нашата страна, за промоция остана само ниското възнаграждение. Както виждаме, висококвалифицираните кадри вече липсват дори и за нашата икономика, а камо ли да подпомагаме и да изнасяме умове”, добави Тодор Байчев.

Той призова да се направят промени в образованието. Липсата на т. нар. средни кадри се дължала на закриването на техникумите и преименуването им в професионални гимназии, както и прехвърлянето им към общините.