Народният представител от “БСП за България” Тодор Байчев смята, че разследващите органи в България си вършат добре работата. А причините за проблемите с корупцията са в законодателството. Това стана ясно от негово изявление пред Народното събрание по повод готвеното антикорупционно законодателство.

Вчера парламентът обсъди проектите на правителството и на БСП.

Тодор Байчев обясни, че у нас има корупция заради липсата на ясни норми за работата на длъжностните лица и за техните отношения с гражданите.

Наказателната политика била неефективна, липсвали санкции.

„В наказателната практика не съществува все още осъден за корупционна практика. Напротив – има една оправдателна присъда само, което говори, че или няма корупция в България, или законодателството ни е лошо, или разследващите органи не работят добре. Лично аз, като слушам всички преждеговорящи, се убеждавам, че явно е налице корупцията. Смятам, че разследващите органи си вършат работата. И остава третото – че имаме лошо законодателство”, заяви бургаският народен представител.

Тодор Байчев обясни, че борбата с корупцията трябва да се води чрез прозрачност, подобряване на управлението в публичния сектор и чрез строги и ясни закони.

Според него предложеният законопроект на БСП бил именно такъв – строг и ясен, с ясно дефинирани и кодифицирани правни норми. Той бил лесно приложим и синхронизиран със сега действащото законодателство, така че да бъде ефективен и да постигне резултати – осъдителни присъди по отношение на виновните лица.

От БСП искат антикорупционният орган да има разследващи функции, агентите в него да имат статут като този на служителите в ДАНС, а шефът на новата структура да се назначава от президента.

В изказването си пред парламента Тодор Байчев каза още: „Смея да твърдя, че корупцията като явление съществува, откакто е налице първата държавност и откакто са се появили първите държави. Още римските летописци са описали такива явления. Но за съжаление ние, българите, не сме оставили това явление в древността. Напротив –  пренесли сме го в наше време и сме станали своеобразен рекордьор, като ние сме на 1-во място в Европейския съюз по корупция и на 75-то място в света, което на мен лично не ми говори добре за нас като нация.”