От официално посещение в Република Беларус се завърна вицепрезидентът на Парламентарната Асамблея на Организацията за международно икономическо сътрудничество /ПАЧИС/ и председател на Комисията по икономическа политика и туризъм в 44-тото Народно събрание инж. Петър Кънев. Визитата се състоя по покана на председателя на Съвета на Република Беларус /Парламент на Беларусия/ Михаил Мясникович.

Заедно с генералния секретар на ПАЧИС Асаф Хаджиев бяха обсъдени акценти, касаещи домакинството на Беларусия за провеждане на Кръгла маса с тема „Черноморското икономическо сътрудничество и Беларусия“, която ще се състои през 2018 година.

Инж. Петър Кънев проведе среща с председателя на Икономическата Комисия  в Парламента на Беларусия Борислав Щепов и с председателя на Комисията по външна политика в Парламента на Република Беларус проф. Рахманов. Бяха разгледани различни аспекти на прехода на България след влизането й в ЕС, като бе проявен голям интерес към българския опит.

Делегатите от България участваха в работата на Годишния международен Конгрес на работодателите. Във форума се включиха Андрей Райчев и Пламен Грозданов от сдружение „Съюз Произведено в България” и Васил Велев от Асоциация на индустриалния капитал в България.

„Беларус е една изключително интересна държава. На пръв поглед тя изглежда като сателит на Руската федерация, тъй като участва в така наречения Митнически съюз и Евразийското политическо пространство. Страната преживя доста критични моменти, след като през 2011 година ЕС наложи икономически и политически санкции на Беларусия във връзка с напрежението след провеждането на президентски избори там. Но през ноември месец 2016 година санкциите отпаднаха. В момента държавата е активна и икономически и политически. Беларусия е една отворена икономика“, коментира след завръщането си в България инж. Петър Кънев.

Той изрази съжаление за това, че стокооборота между България и Беларусия е в рамките на пренебрежимо малки суми от порядъка на 60 милиона долара годишно.

„В замяна на това България и основно Бургаски регион разчитат на над сто хиляди беларуски туристи, които всяка година са наши гости. Най – голям ръст в посещенията имаше преди две години, когато туристите бяха 140 хиляди. Сега има известен спад предвид кризата в беларуската икономика, а тя бе резултат от кризата на руската икономика. Тъй като двете икономики са доста сериозно свързани. Тези теми също бяха обсъдени по време на срещите. Добрата новина, която беше съобщена е, че на 8 и 9 ноември в Минск ще се проведе заседание на смесената междуправителствена българо-беларуска комисия, където ще бъдат разгледани конкретни въпроси, свързани с взаимното сътрудничество“, каза още вицепрезидентът на ПАЧИС.