Общинският и областен съвет на БСП – Бургас отправиха поздравителен адрес към Димитър Николов Герджиков, ветеран от Втората световна война, по случай неговия 100-годишен юбилей. Събитието се състоя във Военния клуб в града. Рожденикът получи специални поздравления от председателя на ОбС на БСП – Бургас Живко Господинов и председателя на областната организация на партията Стойко Танков.

„Мили хора, благодаря ви. Аз извървях дълъг път, много трънлив, много жесток, но беше път на човека, а човекът е за да преодолява трудности, да воюва за благото на целия народ. Защото днес всички ние искаме свобода. Някои искат свобода да лъжат, други да крадат. Ето тези неща ние трябва да ги ликвидираме и да създадем едно общество, където да има мир и спокойствие” – заяви от своя страна юбилярят.

Димитър Николов Герджиков е роден на 7-ми септември 1917 г. в Черноморец. 10-годишен идва в Бургас и чиракува в бръснарница на ул. „Фердинандова”. Завършва някогашната Мъжка гимназия, носеща името „Г. С. Раковски“ – гр. Бургас, след което отива на служба в 24-ти Черноморски пехотен полк. Любопитен факт е, че той заминава на фронта със своята съпруга. След като се връща от войната, се занимава със своя първоначален занаят – бръснарството. Работил е и в системата на МВР, занимавал се е и с водно строителство. Голяма част от живота му преминава като представител на Централния съвет на Съюза на химическата промишленост.