„От три месеца слушаме, че има подготвен нов Закон за движение по пътищата, но все още не сме видели нищо черно на бяло в Народното събрание. Има идея този закон да бъде разделен на три части. Истината е, че Законът за движение по пътищата е най-често изменяният закон в България. Ние всяка седмица в Комисията по транспорт разглеждаме промени по този закон. Във връзка с предлаганите от вас промени има три законопроекта. Ще коментирам един от тях – има предложения за промени в два члена, като предложенията бих ги определил като един абсолютен миш-маш. Няма нито един термин в предложенията, който да съответства на терминологията на Закона за движение по пътищата. Оставам с впечатлението, че или е писан на коляно, или е прибързан този законопроект, което, най-малкото, е неуважително към Народното събрание и народните представители”. Това заяви народният представител от „БСП за България” Николай Тишев от парламентарната трибуна по повод предложенията на ГЕРБ за промени в Закона за движение по пътищата.

„Конкретно по предложенията за изменение – в чл. 19 народните представители от ГЕРБ предлагат автобусите от градския транспорт в София да могат да се движат по платна, определени за релсови превозни средства. Къде идва проблемът? Ако ние допуснем това нещо, след автобусите от градския транспорт веднага ще тръгнат и маршрутките. Отделно в законопроекта не е регламентирано кой ще бъде с предимство върху тези платна, дали трамваят или автобусът. Какво правим, когато два автобуса се засекат в тесен участък и трябва да се разминат?” – коментира Тишев, като добави, че тези промени създават предпоставки за ПТП.

Относно другата промяна – за превозно средство, което е паркирало при нарушение на правилата за паркиране и е блокирано с техническо средство, тип скоба, в съответната зона за почасово платено паркиране, не е освободено до края на работното време на съответната зона.

„Тука даже няма да коментирам какво означава работно време на „сина зона”. Тя има времеви период, в който е платена и след това е безплатна. Това обаче абсолютно противоречи на друга точка от чл. 171. Там пише следното – преместване на паркирано пътно превозно средство без знанието на неговия собственик или на упълномощения от него водач, когато е паркирано в нарушение на правилата за движение на места, обозначени с неподвижен пътен знак, или когато създава опасност или прави невъзможно преминаването на други участници. Какво имаме тука – паркиране на автомобил в „синя зона”. „Синята зона” са места, определени за паркиране, т.е. ние нямаме нарушение на правилата за паркиране. Мисля, че общините имат други възможности да си съберат глобите от некоректни платци, които в 19:00 ч. не са си пуснали sms и законът предвижда такава санкция – именно поставянето на скоба. Затова и двата члена, които са предложени за промяна в този законопроект, ние от БСП няма да ги подкрепим” – заяви в заключение Николай Тишев.