За да коментира последните политически новини, в предаването КОД 11-13 по телевизия BiT гостува народният представител от „БСП за България” Тодор Байчев. Той влезе в студиото минути, след като Обединените патриоти се обявиха против предоставянето на паметника Бузлуджа на БСП.

„Въпросът е друг – може ли държавата да се грижи за този паметник. Що се отнася до Oбединените патриоти да се грижат за Шипка – нищо не им пречи. Борисов няколко пъти потвърждава, че ще ни даде паметника, въпреки че той често си мени мнението и сега коалиционните му партньори могат да му повлияят. Патриотите за пореден път се използват от Бойко Борисов. Сега си играят на доброто и лошото ченге, като Симеонов и Каракачанов го играят лошото“, каза Байчев.

Той допълни, че БСП e „за“ запазването на паметника „1300 години България“, защото той е историческо наследство. Народният представител коментира и скандалите около НДК.

„БСП няма никаква вина за този скандал, това е война на фракции в ГЕРБ, на фирми и обръчи от фирми, които обслужват ГЕРБ. Първият транш от 17 млн. лева е усвоен, без да има книжа за какво са изразходвани“, заяви Байчев.

Според него е недопустимо да се обвинява служебният кабинет на Герджиков за случващото се в НДК.

„Деница Златева в момента я няма и е удобна изкупителна жертва, но тя се върне от командировка и ще бъде изслушана от комисията“, допълни Тодор Байчев.

Байчев коментира, че все още няма информация дали България ще председателства Съвета на ЕС догодина.

„Според мен ще бъде отложено, защото ако се отмени, ще бъде шамар за правителството. Причината е, че ни дойде ред 6 месеца по-рано да председателстваме Съвета на ЕС и няма да бъдем готови“, категоричен е Байчев.

„Няма как БСП да са виновни за фалита на КТБ, само защото се е случило по време на кабинета на Орешарски. От втората стенограма става ясно кой предлага да се изплатят влогове над прага от 100 000 евро. Не знам защо Йордан Цонев от ДПС ни обвинява при положение, че те имаха обръчи от фирми, които бяха свързани с КТБ“, каза още Тодор Байчев.