Политиката на затягане на коланите и на ограниченията е старомодна, заяви президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев на конференция за бъдещето на кохезионната политика в Брюксел. Затягането на коланите и ограниченията унищожават нашите общества, изтъкна в речта си на форума лидерът на европейската левица. Кохезионната политика на ЕС е насочена към преодоляване на различията между регионите в Евросъюза.

Солидарността като основна ценност на ЕС е най-близка до социалистите, а нейното най-явно изражение е в кохезионната политика на Европейския съюз, подчерта Станишев. Днес солидарността изглежда в криза и най-добрият пример за това е справянето с бежанската криза, каза той. Солидарността е двупосочна улица, в която от едната страна получаваш, но от другата трябва да дадеш, бе категоричен лидерът на ПЕС.

Станишев припомни, че преди 30 години бюджетът на Европейския съюз за кохезионна политика е бил 10 млрд. евро годишно по настоящи цени. Всеки европеец е получавал по 30 евро във време, когато в ЕС членуват 13 държави. Днес всички региони на ЕС са покрити от кохезионната политика, разпределят се 50 млрд. евро всяка година, т. е. почти по 100 евро на европейски гражданин.

Тези пари се инвестират в училища, болници, обществен транспорт, достъп до чиста вода, пречистване на въздуха, модернизиране на пътни артерии, напомни Станишев.

Само за предходния финансов период благодарение на програмите по кохезионната политика са били подпомогнати 60 000 научни проекта, създадени са един милион работни места, 120 000 нови предприятия са получили подкрепа и финансиране, както и над 400 000 малки и средни фирми, а 6 милиона души пият по-качествена вода.

Тази политика по преодоляване на различията между европейските региони работи, бе изводът на Станишев. Всяко евро, вложено в кохезионната политика, се връща трикратно в БВП на ЕС, подчерта той.

За Източна и Южна Европа кохезионната политика е най-видимата част от Европейския съюз, каза Станишев и изтъкна, че когато хората в едно населено място видят ремонтираното по линия на тези фондове свое училище, те конкретно разбират солидарността между европейските държави. Сергей Станишев подчерта, че затова битката на социалдемократите и социалистите в ЕС е за запазване на кохезионната политика срещу призивите за нейното орязване в следващия програмен период след 2020 г. Желанието на левите е и да бъде запазен грантовия механизъм по кохезионната политика, а не той да бъде заместен от проектния принцип. А също така и да не изисква по-голямо съфинансиране.

„Планът Юнкер създаде дисбаланс. Проекти спечелиха само няколко държави от ЕС за сметка на всички останали, ето защо това не е добър пример за солидарност“, подчерта Станишев.

Станишев се обяви категорично против намаляването на бюджета за кохезионна политика в следващия програмен период. Той заяви позицията на социалистите за увеличаване на средствата по нея, за модернизирането и реформирането й. „Нашето политическо семейство е първото, което започна дискусията за бъдещето на кохезионната политика и ние ще останем в тази битка докрай. Имате нашата политическа подкрепа за всяка политика, с която можем да отговорим на предизвикателствата на бъдещето“, заяви президентът на ПЕС, обръщайки се към еврокомисаря по регионална политика Корина Крецу.

„Кохезионната политика е циментът, който ще заздрави фундамента на ЕС, затова битката за запазването й е наистина тежка“, изтъкна в речта си Корина Крецу. За следващия програмен период имаме дори още по- високи цели – над 300 000 нови проекти и 850 000 км нови пътища, посочи Крецу. Тя благодари на президента на ПЕС за политическата подкрепа в Европейския парламент.