„В Изборния кодекс бяха променени няколко момента, които са изключително важни. Има няколко проблема, които ГЕРБ въобще не коментират.  Например, те не приеха тезата ни за изчистване на избирателните списъци. Там стават най-големите манипулации. Ако тези списъци бъдат изчистени или бъде въведен т.нар. регистър на избирателите, този проблем се решава. Ясното заявление на ГЕРБ, че няма да го направят, както и нежеланието им да бъде сменена ЦИК, ни кара да мислим, че те явно имат други идеи за изборите. Те вървят към манипулация на вота”. Това заяви в ефира на Дарик  – Бургас народният представител от ПГ на „БСП за България” Николай Тишев.

По думите му, катализатор на обществените нагласи за местните избори наесен ще е предстоящия вот за Европейски парламент. Кой ще оглави листата ще стане ясно в средата на март, а до началото на април ще се подреди и останалата част от нея.

Левицата ще анализира подробно резултатите от евровота, преди да пристъпи към подготовката за кметските избори. „Ще се търси силна личност, която да се позиционира като алтернатива на ГЕРБ и Димитър Николов“, каза Николай Тишев.

„Ситуацията от последните местни избори много се промени, както в Бургас, така и в страната. Има определено изхабяване. В момента наблюдаваме разочарование от управлението в общината и от това в държавата. Мисля, че това ще окаже влияние на крайния резултат. Вярвам, че БСП  ще се представи много по-добре от 2015 година” – добави още той.