Трябва да се постави под въпрос и на преразглеждане една политика, която не постига целите си, а носи само вреди

„БСП е последователна в своята позиция – санкциите срещу Русия трябва да отпаднат.” Това заяви от парламентарната трибуна международният секретар на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Кристиан Вигенин като представи предложение на левицата за решение за преразглеждане на политиката на санкции на Европейския съюз по отношение на Руската федерация. Той обясни, че е неприемлив фактът, че на Европейския съвет през декември българският министър-председател е подкрепил удължаването на санкциите с още шест месеца, без да информира за позицията си по този, както и по всички останали въпроси, обсъдени на заседанието, българския парламент. Той посочи, че предложението на левицата е една последна възможност този парламент да се произнесе категорично и да даде шанс на това и следващите правителства навреме да започнат работа по изработването на пътната карта за отмяна на санкциите. „Това изисква време, консултации, разговори с партньори”, подчерта бившият външен министър.

Вигенин бе категоричен, че трябва да се постави под въпрос и на преразглеждане една политика, която не постига целите си, а носи само вреди. „Това не е осъдително, а напротив – смело и необходимо. Близо три години след въвеждането на първите ограничения за пътуване на руски парламентаристи в ЕС, единственото постижение е затрудняване на диалога”, заяви международният секретар на ПГ на левицата. По думите му още по-абсурдно е, че тази есен в Русия се проведоха избори, част от хората в списъка даже вече не са депутати, а все още са в забранителните списъци.

Кристиан Вигенин обясни, че икономическите санкции са довели до огромни загуби – по официални данни, предоставени от българското правителство в средата на миналата година, България губи 30 милиона на месец, а компенсационни механизми няма. „Общо загубите за 38-те страни, въвели санкции възлизат, за две години от въвеждането им, на над 60 милиарда долара, а политическият резултат е нула”, обясни социалистът.

В отговор на спекулации Вигенин подчерта, че БСП е последователна и не е подкрепяла икономическите санкции срещу Русия нито в управление, нито в опозиция. „Формалното решение, с което България подкрепи налагането на санкции от ЕС в края на юли 2014 г., не е нито на външния министър, нито на тогавашния Министерски съвет”, уточни Кристиан Вигенин.

Въпреки изложените аргументи, депутатите от управляващото мнозинство отхвърлиха предложението на левицата.