„Относно категоричната ми позиция срещу увеличението на цената на билета в градския транспорт на Бургас често чувам от хората „това политическа позиция ли е?” Налага се да убеждавам, при срещите си с граждани, че политическата позиция е свързана с националния и обществения интерес”. Това заяви общинският председател на БСП – Бургас Живко Господинов. Той коментира какви са основните цели на обществения градски транспорт.

„Естествено, на първо място това е превоз на пътници и на второ място алтернатива на автомобилния транспорт. Да се спрем на втората цел „Алтернатива на автомобилният транспорт”. Какви са непосредствените ефекти: 1. Намаля трафика в града, а оттам: повишава се безопасността на движение в градски условия, при по малък трафик имаме по малко ПТП; намаляваме вредните емисии от изгорели газове на автомобили, от което подобряваме качеството на въздуха, който всички ние дишаме /по малко смог/; намаляваме времето, което ни е нужно за предвижване в градски условия. Социален ефект: не може всеки един от нас да си позволи да притежава и поддържа собствен автомобил” – посочи Господинов.

По думите му всичко това от по-горе изброеното налага големите градове като Бургас да се стремят към увеличаване на броя пътници, използващи обществен градски транспорт. Това обаче ще бъде възможно единствено, ако транспортната схема и цената на билета бъдат привлекателни.

„За съжаление в Бургас имаме точно обратното: висока цена на билета за градски транспорт, която прави използването на личен автомобил предпочитан избор; транспортна схема, която не е удобна за желаещите да се възползват от обществен градски транспорт” – каза още Живко Господинов и заключи: „Това бяха и мотивите ми против увеличение цената на билета. Лично мое мнение е, че тя не само не трябваше да се повишава, а напротив – трябваше да се намали на 0.60 лв. По този начин ще върнем и хората към услугата обществен градски транспорт”.