„Бюджет 2018 е наистина по-умерен. Бих го нарекъл бюджет на рутината и умората”. Това заяви общинският съветник от БСП в местния парламент Евгений Мосинов на пресконференция за медиите. Той и колегите му общински съветници Кирил Петков и Чанко Мирчев изразиха позицията си относно бюджет 2018 на община Бургас.

„Прави впечатление, че скокообразното увеличаване на бюджетната рамка този път е преодоляно и минимализирано до 1 млн., т.е.  може би дойдохме до времето, в което градът е изчерпал ресурсите си за бюджетни приходи, може би е дошло времето, в което ние ще трябва да финансираме самоучастието си  в проекти, да не разчитаме на европейско финансиране” – каза Мосинов.

Той коментира, че това създава видими притеснения на кметската администрация и желание да минимализира  бюджетните разходи. Това се чувства от този бюджет.

„Тук възниква въпросът как харчим средствата. Ние се обръщаме към управляващото мнозинство и към кмета Николов и неговата администрация – упражнете контрол как ще се харчат тези средства. Липсата на контрол и изпадането в олигархични зависимости би било пагубно и за бюджетната дисциплина и за общинската администрация, както и за бургаската общественост. За нас сега важното е контролът върху средствата” – каза още Евгений Мосинов и допълни, че се вижда и нещо друго  – загърбване на периферията на Бургас. Според него най-вероятно точно заради това няма обществени обсъждания в селищата. По думите му отказът от обществени обсъждания може би показва страх на общинска администрация да чуе какви са претенциите на данъкоплатците.

„На периферията също трябва да се обърне внимание. Бургаските квартали, извън централната градска част и „Меден рудник”, са сериозно забравени” – добави Мосинов.

Кирил Петков от своя страна изрази мнение, че прави впечатление, че администрацията се стреми да не се разгласяват обществените обсъждания.

„Обявено е на интернет страницата на Общината, но не всеки има достъп и може би хората са загубили интерес да присъстват на такива обсъждания, защото след това няма никакъв резултат от техните искания. След като видях, че в центъра няма да присъствие на граждани, направих обява и я разнесох из ж.к. „Меден рудник”. В действителност имаше присъствие. Там поставиха въпроса за Върли бряг, който е изоставен от Общината напълно” – каза Петков. Поставени са били въпроси и за пътната мрежа и чистотата на въздуха в Бургас.

Чанко Мирчев коментира, че последните две години в селищата извън Бургас почти нищо не е направено.

„За самата инфраструктура считам, че за следващата бюджетна година в Бургас са заделени повече средства за централна градска част, но не и за крайните квартали. За мен един бюджет е добър и социален, когато заделяме някъде около 5 % от бюджета на община Бургас. При 2 – 3 % не можем да говорим, че е социален бюджетът” – каза Мирчев.

На пресконференцията присъстваха още народните представители от БСП Николай Тишев и Димитър Стоянов, общинският председател на БСП-Бургас Живко Господинов, областният председател на партията Стойко Танков, общинският съветник Бенчо Бенчев, както и Тинка Желязкова, Васил Иванов и Христо Панайотов (членове на Изпълнителното бюро на БСП-Бургас).