„Какво прави Министерството на регионалното развитие и благоустройството, за да изчисти избирателните списъци от „мъртви души” и кога последно те са актуализирани от ГРАО”. Този въпрос отправи народният представител от ПГ на „БСП за България” Тодор Байчев към регионалния министър Николай Нанков.

„При всяко действащо законодателство задължение на регионалното министерство е да ръководи организационно-техническата подготовка при провеждане на изборите. В медиите постоянно се изнасят данни, че в избирателните списъци на страната по различни данни има между 700 и 900 хиляди мъртви души – хора, които са починали или са напуснали постоянния си адрес и са извън страната. Парадоксално се оказва, че в страна като България, която води в негативни класации за най-висока смъртност и най-ниски доходи, но за сметка на това пък се оказваме страната с най-много столетници и дълголетни жители. Това е благодарение на тези списъци. Тази информация кара нашето общество да се съмнява в истинността на съществуващите избирателни списъци, како и във възможността Министерството да създаде нормални условия за провеждане на избори“, коментира Байчев.

Той се обърна към министъра, че би желал МРРБ да направи годишен анализ на натрупаните проблеми и на базата на този анализ да се набележат изводи къде са проблемите, както и да се набележат мерки в нормативната уредба за решаването им.